fbpx
Wij van 4470supplements zien Intermittent Fasting of periodiek vasten niet als een dieet, wij zien het als een Lifestyle, waarbij men op een gezonde wijze, bewuster met voeding omgaat. De 24 uur van de dag verdelen in een vastwindow waarin men niet eet en alleen water, zwarte koffie of groene thee drinkt en een eetwindow waarin men de benodigde gezonde voeding eet.

 

Intermittent Fasting in het kort

Intermittent Fasting, is een overkoepelende term voor verschillende maaltijdtimingschema’s die wisselen tussen vrijwillig vasten en niet-vasten gedurende een bepaalde periode. Vasten betekent dat je niet eet, dat kan een aantal uren per dag zijn, maar ook een hele dag of een deel van de week. Omdat er bij periodiek vasten minder eetmomenten zijn, kun je makkelijker minder calorieën binnenkrijgen dan je nodig hebt.

Ons lichaam kan door de evolutie goed met een tijdelijk voedselgebrek omgaan. Vroeger kampte de mens vaak met voedseltekorten. Tegenwoordig is het normaal om minimaal 3 keer per dag te eten. Maar eigenlijk is dat ongewoon voor ons lichaam. Als we te veel en te vaak eten zonder deze energie te gebruiken, dan leidt dat tot vet opslag en dus overgewicht. Voor calorierestrictie met mogelijk afvallen tot gevolg is vasten evolutionair gezien dus een logische manier.

Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 14 tot 24 uur niks eet. Wanneer dat precies gebeurt, hangt af van bijvoorbeeld je gewicht, leeftijd en geslacht. Maar ook van hoeveel je beweegt en hoe snel je stofwisseling is.

Vooral uit studies met dieren blijkt dat door het vasten effecten optreden die beschermen tegen allerlei aandoeningen. Denk daarbij aan diabetes, hart- en vaatziekten, vormen van kanker, alzheimer, parkinson, astma en multiple sclerose.

Lees ook: Veelgestelde vragen over Intermittent Fasting

Fasting is an incredibly practical way to take care of our health

Een aantal voordelen van Intermittent Fasting

  • Verbetert de fitheid
  • Verbetert de hersenfunctie en de mentale helderheid
  • Zet aan tot cel reparatie
  • Toename van het groeihormoon
  • Betere cholesterolverhouding
  • Verbetert glucoseopname-efficiëntie en insulinegevoeligheid
  • Het versnelt vetverlies

Intermittent Fasting methoden

Er zijn verschillende methoden van Intermittent Fasting. Afhankelijk van wat het beste in jouw leefstijl past, kun je een methode kiezen.

De meest bekende zijn:

 

Intermittent Fasting methode: 16/8

De 16/8 methode is een prima methode om mee te beginnen. Je vast 16 uur en eet in een tijdsbestek van 8 uur. Meestal betekent dit dat je het ontbijt overslaat en rond 12 uur start met eten en na 20 uur niets meer eet. Je mag natuurlijk ook schuiven met de tijden waarop je eet. Misschien eet je liever tussen 10 uur en 18 uur of tussen 6 uur en 14 uur. Deze methode is heel goed dagelijks toe te passen maar je bent vrij om bijvoorbeeld het weekend over te slaan.

De 16/8 methode is een populaire methode omdat het vrij eenvoudig is in te passen in de dagelijkse routines en je sociaal gezien meestal gewoon mee kan doen met anderen.

Intermittent Fasting methode: Alternate day fasting

Om de dag vasten. Bij deze methode eet je om de dag niets, de andere dag eet je volgens je normale ritme.

Een variant op deze methode is dat je op je vastendag een calorierestrictie aanhoudt van 500 kcal per dag (of 1/5 deel van de normale dagelijkse calorieënbehoefte). Op je eetdag eet je vervolgens normaal. De extreemste variant op dit schema is dat je op de vastendag helemaal niets eet wat voor beginners is af te raden. Deze methode is vrij zwaar en voor de meeste mensen moeilijk voor lange tijd vol te houden

Intermittent Fasting methode: Het 5:2 schema

Bij deze methode eet je 5 dagen in de week normaal. De andere twee dagen beperk je de calorie-inname (calorierestrictie) tot maximaal 600 kcal.

Technisch gezien is dit niet echt een vorm van Intermittent fasting. De 2 dagen van calorierestrictie mogen geen opeenvolgende dagen zijn. Je neemt bijvoorbeeld donderdag en zondag om te vasten.

Het is de bedoeling dat mannen 600 kcal en vrouwen 500 kcal eten op de ‘vastendagen’.

Intermittent Fasting methode: OMAD, One Meal a Day – Eén maaltijd per dag

Bij deze methode vast je dagelijks 23 uur lang, waarna je gedurende de dag met één maaltijd al je benodigde voeding eet. De rest van de dag is het belangrijk om veel te blijven drinken. Bij voorkeur groene thee en/of water, matig zwarte koffie is ook toegestaan.

Deze Intermittent fasting methode is vrij pittig. Deze methode is dan ook niet geschikt voor beginners op het gebied van Intermittent Fasting.

Intermittent Fasting Facebook group

 Jouw kennis over Intermittent Fasting vergroten? Tips, adviezen, motivatie en ervaringen delen met anderen?
Sluit je dan aan bij de Nederlandstalige Facebook group van 4470supplements: Intermittent Fasting Lifestyle NL

Join us!