fbpx

Vitaminen, supplementen en medicijnen tijdens Intermittent Fasting

Supplementen en vrij verkrijgbare medicijnen vallen onder onbekende onderzoeksgebieden, omdat we eerlijk gezegd niet genoeg onderzoeken hebben om te vertellen hoe elk supplement zal reageren op het vasten. De algemene regels die we stellen, bij twijfel neem het niet tijdens een vast, wacht tot na de eerste maaltijd.

Vrij verkrijgbare medicijnen:
De meest voorkomende vrij verkrijgbare medicijnen zijn pijnstillers, hoest- en verkoudheidsmedicijnen en allergiemedicijnen. In pilvorm bevatten deze medicijnen doorgaans geen calorieën en zullen ze je vasten niet verbreken. Siropen, dranken en zuigtabletten bevatten echter vrijwel zeker calorieën en / of ingrediënten die het vasten verstoren.

Calorie houdende supplementen:
Technisch gezien breekt alles met calorieën een vast. Afhankelijk van je doelen kun je echter besluiten om tijdens het vasten bepaalde supplementen in te nemen die kleine hoeveelheden calorieën bevatten. Als het bijvoorbeeld je doel is om ketose in stand te houden tijdens een vast, zal een oliesupplement dat alleen vet bevat hier geen invloed op hebben. Als je aan het vasten bent om een calorieëntekort op te wekken voor gewichtsverlies, zal een kleine hoeveelheid calorieën in een supplement geen dramatisch effect hebben. Als je doelen echter draaien om autofagie en circadiane afstemming, dan kunnen voedingsstoffen van welke vorm dan ook deze processen verstoren.

Voorbeelden van calorie houdende supplementen:
*Visoliën / Omega-supplementen
*Levertraan
*Collageen
*MCT-olie
*Kokosolie, lijnzaadolie, elk oliesupplement

Niet calorie houdende supplementen:
De meeste vitamine- en mineralensupplementen bevatten geen calorieën, maar sommige kunnen je misselijk maken wanneer je deze op een lege maag inneemt of hebben voedsel nodig voor maximale opname (bijv. In vet oplosbare vitamines). Zorg ervoor dat je het etiket leest, en als dit van toepassing is, neem ze dan in tijdens het eetvenster, of als je langdurig vasten, is het misschien het beste om door te gaan tot het vasten voorbij is.

In water oplosbare vitamines:
In water oplosbare vitamines kunnen in nuchtere toestand worden ingenomen. Sommige mensen kunnen er echter misselijk van worden, dus u kunt ze beter meenemen tijdens uw eetvenster. In water oplosbare vitamines worden niet in je lichaam opgeslagen zoals in vet oplosbare vitamines, maar het risico op tekorten tijdens een korte vastenperiode is onwaarschijnlijk.

Voorbeelden van in water oplosbare vitamines die tijdens een vasten kunnen worden ingenomen:
*Alle B-vitamines (B1, B2, B3 etc.)
*Vitamine C

In vet oplosbare vitamines:
Vet oplosbare vitamines kunnen het beste worden ingenomen met een bron van voedingsvet. Je lichaam slaat vet oplosbare vitamines op in zijn vetopslag, dus als je geen reeds bestaande tekorten hebt, loop je geen risico op uitputting tijdens vasten die maximaal een week duren.

Voorbeelden van in vet oplosbare vitamines die het beste worden opgenomen met voedingsvet:
*Vitamine A
*Vitamine D
*Vitamine E
*Vitamine K

Andere supplementen die het best met voedsel worden opgenomen:
We kunnen niet elk supplement in dit artikel behandelen, dus we raden je aan om te onderzoeken of de supplementen die je gebruikt het best worden opgenomen met voedsel (of specifiek vetten). Dit zorgt ervoor dat je jouw geld niet verspilt aan het nemen van iets dat niet volledig wordt geabsorbeerd, of erger nog, je vasten verstoort. Dit geldt voor alle mineralen, enzymen, kruiden- en botanische pillen en tincturen.

Het is bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat een typische dosis curcumine (uit kurkuma) een vast zal verbreken, maar omdat het vetoplosbaar is, wordt het beter opgenomen met voedingsvetten. Probiotica en spijsverteringsenzymen zijn ook voorbeelden van supplementen die het beste met voedsel worden ingenomen.

Kort gezegd: in het algemeen kunnen alle vitamines, mineralen en kruidensupplementen tijdens het vasten worden ingenomen en het is onwaarschijnlijk dat ze de vast verbreken. Dat gezegd hebbende, als je je misselijk voelt als je ze op een lege maag neemt, of als het etiket expliciet aangeeft dat ze met voedsel moeten worden ingenomen, wacht dan totdat je vasten voorbij is.

Aminozuren:
Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten – niet alleen spiereiwitten, maar ook neurotransmitters, hormonen en andere essentiële eiwitten in het lichaam. Naast BCAA’s worden aminozuren in verschillende andere supplementen aangetroffen en kunnen ze afzonderlijk worden ingenomen. Hoewel de hoeveelheid calorieën die in de meeste aanbevolen doses wordt aangetroffen minimaal is, activeren aminozuren, en in het bijzonder de essentiële aminozuren, onze voedingsdetectieroutes die in tegenstelling werken tot de routes die tijdens het vasten worden geactiveerd. De nuance hier is dat het effect, indien aanwezig, waarschijnlijk van korte duur is. Ook de voordelen van het nemen van een bepaald supplement wegen zwaarder dan de “kosten”. Als L-theanine jou bijvoorbeeld helpt te slapen, vooral tijdens langdurig vasten wanneer de slaap in het gedrang kan komen, kies dan de afweging die het meeste voordeel biedt. Je hoeft de voordelen van een goede nachtrust niet op te offeren voor de voordelen van het vasten. Ten slotte zijn er supplementen die jouw vasten daadwerkelijk kunnen versterken, zoals het aminozuur L-carnitine, waarvan is aangetoond dat het honger en vermoeidheid tijdens het vasten vermindert.

Elektrolyten supplementen:
Als mineralen passen elektrolyten in de niet-calorische categorie, maar we denken dat ze een eigen deel verdienen. We raden je aan om tijdens het vasten elektrolyten aan te vullen, met name en vooral na 24 uur. Van nature kan vasten de elektrolytvoorraad in het lichaam uitputten, en dit kan zich uiten in ongewenste bijwerkingen. De belangrijkste elektrolyten waarmee je tijdens het vasten rekening moet houden, zijn natrium, magnesium en kalium. Vooral natriumsupplementen helpen eventuele kaliumonevenwichtigheden te voorkomen, en dit kan net zo eenvoudig zijn als het toevoegen van wat Himalayazout aan jouw water. Als je kiest voor een elektrolytproduct, controleer dan de ingrediënten om er zeker van te zijn dat de zoetstoffen (indien aanwezig) die worden gebruikt in overeenstemming zijn met jouw doelen.

Over zoetstoffen gesproken…..

Zoetstoffen in supplementen:
Veel supplementen zijn gearomatiseerd en gezoet, en dit speelt in op het feit of ze een vasten verbreken of niet. De meeste mensen zijn bijvoorbeeld oké met een beetje stevia, omdat stevia geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en het niet-insulinegehalte. Als het product is gezoet met rietsuiker of andere voedzame zoetstoffen, zal dit je vasten zeker breken. Dit zou je ook moeten opvallen op het voedingsetiket, omdat voedingszoeters calorieën bevatten. Als jouw doel de gezondheid van de darmen is, raden we je aan om de zoetheid zo veel mogelijk te beperken. Als jouw doel echter is om af te vallen, zullen niet-voedzame zoetstoffen je er niet van weerhouden om af te vallen. De lijnen worden een beetje wazig als het gaat om autofagie en levensduurvoordelen, dus je kunt ze het beste vermijden totdat je je vasten verbreekt. Zorg ervoor dat je het etiket leest van alles wat je overweegt te consumeren tijdens het vasten.

Voorbeelden van niet-voedzame zoetstoffen: sucralose, acesulfaam-K, stevia, erythritol en xylitol*.
Voorbeelden van voedingszoetstoffen: rietsuiker, bietenkristallen, vruchtensapconcentraat, kokosnotensuiker/ nectar.

*Een studie wees uit dat 30g xylitol een kleine stijging van de bloedsuikerspiegel en insuline veroorzaakte, maar 30g is waarschijnlijk veel meer dan wat je zou vinden in een supplement.

Overzicht:
Alles dat een aanzienlijke hoeveelheid macronutriënt (vetten, koolhydraten en eiwitten) bevat, zal een vast verbreken en bepalen of jouw supplement of medicatie  geschikt is om in te nemen tijdens het vasten. Uitzonderingen worden over het algemeen alleen gemaakt als de intentie van het vasten gewichtsverlies of ketose is.

Controleer altijd de ingrediënten voordat je supplementen inneemt tijdens het vasten. Als je supplement weinig tot geen calorieën bevat,  je hoeft het niet met voedsel in te nemen en als je er niet misselijk van wordt op een lege maag, hoef je je geen zorgen te maken dat het je vast verbreekt.

Omdat we hier niet elk supplement kunnen behandelen, raden we ook aan om te kijken of het het beste met vetten kan worden opgenomen.

Tot slot, als de voordelen van het supplement opwegen tegen het potentieel om het vasten te verstoren (d.w.z. slaapsupplementen zoals L-Theanine), gebruik dan jouw eigen oordeel over de vraag of de voordelen opwegen tegen het alternatief.

Bron: Dr. Peter Attia (Zero)

Bekijk overige berichten