fbpx

Hoe begin ik met Intermittent Fasting? Wat wel en wat niet te doen.

Wil jij weten of Intermittent Fasting ook iets voor jou is en wil jij het ook proberen? Mogelijk kunnen de onderstaande stappen jou op weg helpen.

1- Begin!
Net als met alle dingen, begin, ervaar en leer.
Begin met de 16/8 methode, 16 uur vasten en in 8 uur jouw (benodigde) calorieën eten. Lukt het niet om in één keer die 16 uur vol te houden, bouw het dan rustig op, van 12 uur, naar 14 uur tot je met regelmaat de 16 uur kunt volhouden. Ander methoden kan je opbouwen en indien gewenst later toepassen. Wees niet te streng voor jezelf en geef het de tijd, als je het echt wilt, komt het vanzelf.

2- Drink voldoende.
Ook tijdens Intermittent Fasting is voldoende drinken belangrijk.
Drink alleen water, koffie zonder melk en/of suiker en (groene) thee. Alle andere dranken/ voedingsmiddelen zijn niet toegestaan tijdens het vasten. Neem direct na het opstaan een groot glas water en (ongeveer een half uur) voor elke maaltijd herhaal je dit en sluit de dag af met nog een groot glas. Op deze manier zal je voldoende water binnen krijgen en helpt het je ook met het ‘honger’ gevoel. (Koffie/cafeïne kan zeer goed helpen tegen het ‘honger’ gevoel, maar drink het met mate).

3- Eet niets!
Het klinkt voor de hand liggend en dat is het ook. Of het ook eenvoudig zal zijn, heb je zelf in de hand. Jouw mindset is bepalend voor jouw resultaat, als je dit echt wilt, gaat het ook jou lukken! De benoemde zaken onder punt 2 gaan jou daarbij helpen.
Alle voedingsmiddelen met calorieën hebben invloed op de bloedsuikerspiegel en dus de vast. Ze zullen de vast verstoren/breken en ervoor zorgen dat je het beoogde resultaat van IF niet zal behalen. Jouw inspanningen zijn voor niets geweest.

4- Eten tijdens jouw eetwindow.
Je hebt jouw vasten uren gehaald, je mag (eindelijk) eten! De eerste maaltijd, waar jij jouw vast mee verbreekt, waar jij jouw eetwindow mee begint is de meest belangrijke van alle maaltijden van die dag. In het kort, het meest optimale om de vast te breken is met puur eiwitten. Hierdoor is niet alleen de insuline piek heel laag, je behoudt ook alle resultaten van je vetverbranding tijdens je vast.

 

! Eet gezonde en gebalanceerde voeding.
Ons lichaam neemt voedingstoffen (macronutriënten) op en reageert op deze macro’s door insuline aan te maken. (Insuline laat de cellen opengaan om voedingstoffen op te nemen, zowel in het voordeel als in het nadeel van de cellen).
Suikers (koolhydraten, fructose etc.) worden omgezet in glucose en hebben het meeste effect op de insuline aanmaak en veroorzaken dan ook de hoogste insuline piek.
Door bewuster om te gaan met het eten van deze suikers, kunnen we het ‘snack-’ of ‘honger’ gevoel beter controleren. Eet geen suikers wanneer jouw lichaam ze niet gaat verbruiken, na de insuline piek zal jouw lichaam (hersenen) sneller om nieuwe suikers vragen.

Op deze manier maak je het jezelf moeilijker om niet te gaan snacken. Mag ik dan helemaal geen koolhydraten? Zeker wel, alleen time ze bewust. Neem ze met het doel om ze ook (direct) te verbranden. Dagelijkse beweging is belangrijk, voor jouw lichaam, geest en ook zeker voor de afleiding tijdens het vasten.
Eet vooral niet meer calorieën dan jouw lichaam nodig heeft in relatie tot jouw dagelijkse inspanning. Probeer te herkennen wat voeding met jouw lichaam doet, zodat je weet wat en wanneer je bepaalde voedingsmiddelen wel en niet moet/kan eten.

5- Wees niet te streng voor jezelf.
Zoals je leest, begin en ervaar, maar laat het ook gebeuren zodat je ervan kunt leren en kan aanpassen. Zoek naar de manier die het beste bij jou past, niet iedereen hoeft het op de zelfde manier te doen, maar hou je aan de ‘basis’ regels.
Er zal een moment komen dat je het makkelijker gaat vinden om niet te eten, dan wel te (mogen) eten. Vooral wat je eet is het belangrijkste bij Intermittent Fasting.

Wil jij beginnen en jouw kennis over Intermittent Fasting vergroten? Tips, adviezen, motivatie en ervaringen delen met anderen? Sluit je dan aan bij dé Nederlandstalige Facebook groep van 4470supplements: Intermittent Fasting Lifestyle NL

Bekijk overige berichten